Målare i Falun informerar om vad det kostar att måla om ditt hus

Det är inte konstigt att många villaägare drömmer om att måla om huset, fasaden är trots allt det första man observerar vid när man anländer till ett hus. Många villaägare undrar därför var de ska börja och vilka de bör anlita. För att göra processen enkel kan du läsa här en kort guide för målare i Falun.

Att systemmåla som det kallas kan du faktiskt göra själv om du har grundkunskaper. Börja med att tänka igenom punkterna nedan innan utför arbetet/väljer att anlita någon. Kom ihåg att en lekman sällan har den specialiserade kompetensen som en professionell målare har. Det är därför bra att läsa på lite eller kontakta din lokala målare i Falun för att undvika misstag.

  • Bygglov krävs sällan för att måla om huset såvida det inte resulterar i en avsevärd skillnad till det befintliga utseendet, kontrollera gärna med din kommun
  • Se till att ha rätt verktyg och skyddsutrustning
  • Räkna rätt på material och utrustning för att arbetet ska flyta på effektivt
  • Färg räknas ofta som giftigt avfall oavsett sort, ta hänsyn till arbetsmiljöregler och var försiktig.
  • Kom ihåg att vid anlitande av målare kan du använda dig av ROT-avdraget.

Material och utrustning för målning i Falun

Fördelen med måleri är att du enbart behöver införskaffa olika typer av färg när det kommer till materialinköp. För en fasad av trä har du behov av grundolja, grundfärg samt täckfärg. Färg kommer i ett flertal varianter, om du är osäker på vilken färg just din fasad är ämnad för får du kontakta din byggvaruhandel, hantverkare eller lokala målare. När det kommer till puts eller betong behöver du desto mindre färg då du använder kalkfärg och slipper grundolja.


Utrustning däremot kan bli kostsamt när det kommer till målning. Oavsett fasad har du nytta av skrapa, stegbock, penslar, rollers, målarfärg, täckning samt ordentliga skyddskläder. Ska du upp till högre höjder, till exempel målning av vindskivor finns det ibland behov av saxlift. Målning av putsad fasad kan i vissa fall kräva att du lagar sprickbildningar, vilket medför införskaffning av putsspackel. Fasaden ska vara rengjord innan målningen påbörjas och därmed kommer du dessutom ha god användning av förlängda borstar och tvättmedel.

Utförandet av själva målningen i Falun

Oavsett om du tar hjälp av målare eller målar själv börjar du med mätning och planering. Skrapa bort löst sittande färg och byt ut i förekommande fall ruttet virke. Om det blir trärent efter skrapning är det extra viktigt att du impregnerar träet med grundolja. Åtgärda gärna rostiga spikar då det finns risk för att de missfärgar kulören (i synnerhet ljusare färg) och leder fukt. Kom ihåg att laga sprickbildningar i putsad fasad, ta gärna kontakt med professionella vid större sprickor.


Innan du applicerar färgen är det konventionellt att maskera fönster, fönsterbleck och stuprör. Stryk en gång med grundfärgen, tänk på att vara noggrann då grundfärg är fundamentet för att täckfärgen ska fylla sin funktion. Stryk gärna mer än en gång vid osäkerhet men undvik avrinningar. När täckfärgen appliceras bör den strykas två gånger. Om du använder roller är det viktigt att använda mindre penslar som komplement.

Avslut och kontakta din målare i Falun 

Slutligen kan vi fastställa att du som villaägare kan nå din vision om en läcker fasad. Så länge du följer arbetsmiljöregler, kommer ihåg bygglov samt använder dig av rätt redskap och metoder kommer till sist systemmålningen att gå bra. Om du känner dig tveksam är du välkommen till att kontakta oss om du behöver målare i Falun via vårt kontaktformulär. Hos oss finns målare med bred erfarenhet och god kompetens som kan hjälpa dig med alla steg eller delar av projektet. Är du intresserad av hur en offert ser du hjälper vi dig gärna med även det.

Kontakta oss när du behöver hjälp att måla om

Ska du måla- eller tapetsera om och känner att det vore skönt om du slapp göra det själv? Då är det oss du ska kontakta. Våra målare i Falun ser till att ditt projekt sker utan krångel. Kontakta oss så berättar vi mer!